piektdiena, 2008. gada 21. marts

Arheologiskaas vietas, Naskas liinijas un Lima



Shic nebuus nekaads interesantais gabals, meegjinaashu sasummeet Peru mazaas lietinjas, variet nemaz nelasiit. Kursh izlasiis - lohs! Taatad tuvojamies Peru posma nobeigumam. Prieksh manis Peru bija viena no galvenajaam valstiim, ko gribeeju apskatiit, galvenokaart taas bagaataas pirmskolumba veestures deelj un it sevishkji inku deelj. Tomeer bez inkiem bija arii citas civilizaacijas, kas apdziivoja Peru daudz agraak. Pastaastiishu par vietaam kuraas biju.

Pirmaas arheologjiskaas vietas atradaas pilseetaa vai pie pilseetas Truhiljo, otras vai treshaas lielaakaas Peru. Pirmaa arheologjiskaa vieta, ko redzeeju bija Moche tautas divi templji - saules un meenes, vietaa, kur agraak sleejaas tiem laikiem milziiga pilseeta. Shajaas drupaas jaasaka neko ieveeriibas cieniigu neredzeeju, ja neskaita ljoti iipatneeju kalnu, kas saulee izskatiijaas ljoti balts un agraak mocheem kalpoja kaa sveetais kalns. Nee nu bija arii izrakumi ar kraasainaam sejaam uz sienaam, saules templis mazliet liidziigs piramiidai, tomeer, ja esat bijushi eegjiptee shii vieta juus neaizraus. Starpcitu, ja kaads ljoti intereseejas par senajaam amerikas civilizaacijaam, man ir graamata krievu valodaa. Varu atdot par drauga cenu. Tas taa, maza reklaama.

Netaalu no mocheem un tuvaak okeaanam agraak dziivoja Chimu valsts iedziivotaaji, kas uzbuuveeja tiem laikiem ljoti lielu pilseetu. No pilseetas saglabaajushies muuri, kas nedaudz liidziigi eegjiptes templjiem, kas satur plashus laukumus un baseinus. Sheit redzeeju arii mazu, bet indiigu chuusku (gids pat muus visus sadzina autobusaa droshiibas peec). Bet nu shii vieta jau bija mazliet iespaidiigaaka un vareeja redzeet, ka bijusi tiem laikiem liela pilseeta.

Pati Truhiljo pilseeta cieshama pilseetinja, kuraa ir pievilciigs centraalais laukums un no kurienes ir tuvu liidz pludmalei. Aizbraucu arii uz pludmali. Nekas iipash, bet peruaanji man ieteica braukt uz pludmales pilseetu Mankora. Tur esot ljoti skaisti, bet es neaizbraucu, jo tas bija atpakaljceljaa un man bija jaasteidzas uz Limu, jo tur mani gaidiija KK un DK.

Peec shiim vietaam pabiju Limaa, Peru galvaspilseetaa. Kaa jau visaas koloniaalajaas pilseetaas arii Limaa ir smuks centrs ar katedraaleem, centraalo laukumu utt. Tomeer Limas galvenaa veertiiba ir taas piekraste. Piekrastee ir augstas klintis no kurienes var skatiities taalu okeaanaa vai arii veerot kaa pie pasha krasta seerfo seerferi. Varbuut ir njunjas, kam tas nepatiik, bet man gan shaadi augstie krasti ljoti patiik. Limaa neuztureejos paaraak ilgi, bet liekas pilseeta nearko citu iipashi neizceljas. Te veel ir viens labs rajons - Miraflores, kuraa parasti uzturaas tuuristi un kas nedeeljas nogalees vakaros ir pilns ar tuseetaajiem. Man arii bija veeleeshanaas tuseet, bet diemzheel gauzhaam maza. Vismaz nepietiekosha, lai tieshaam ietu tuseet. Tomeer netieshi piedaliijos tusinjaa, jo zem mana hostelja atradaas populaars barchiks, kursh laida skalju muuziku. Guleeju un visu laiku gaidiiju, kad naaks manas miiljaakaas dziesmas - Britnijas Spiirsas Toxic, Crazy, lai vareetu dziedaat liidzi, bet taa arii nesagaidiiju un pikts aizgaaju guleet. Savaadaak Lima diezgan nesimpaatiska pilseeta, paarbaaztas ielas, netiirs gaiss, daudz cilveeku. Bet nu es tur pabiju tomeer sameeraa pamaz, lai vareetu izteikt apgalvojumus (lasiet KK blogu, vinsh tur sabija ilgaak).

Veel bijaam Naskaa. Naska visaa pasaulee paziistama ar to, ka sheit atrodas senaas Naskas civilizaacijas uzziimeetaas lielaas dziivnieku un objektu figuuras, kuras sauc par Naskas liinijaam. Kad iebraucu Naskaa uzreiz bija skaidrs ap ko lieta grozaas. Liekas ne arko iipashu neizceljoshaa pilseeta dziivo uz NAskas liiniju reekjina, jo to imidzhi paraadaas visur. Naskaa satiku KK un DK, kas atkal bija izsliideejushi no rokaam. Naskas liinijas vislabaak apskatiit no lidmashiinas, jo taas ir lielas un taa ir arii shiis civilizaacijas lielaakaa miikla - kaa vinji vareeja uzvilkt tik preciizas liinijas bez lidaparaatiem un kaapeec tas tika dariits. Peec liiniju apskates no gaisa man ir sava versija - liekas vinji bija pilniigaa lopaa un uz dullo uzvilka liinijas aiz neko dariit. Nu labi, ne gluzhi, jo dazhas liinijas tieshaam ir diezgan preciizas un vairaak vai mazaak izskataas peec zveera, kas domaats. Bet dazhas ir kautkaadi kjeburi, kuros zinaatnieki saskatiijushi kautkaadus zveerus vai rokas. Versijas par to kaa tika ziimeets un kaapeec ir dazhaadas - saakot ar gaisa baloniem un skatu tornjiem un beidzot ar citplaneetieshiem. Itkaa ziimes kalpojushas kaa kalendaars, ir arii citas versijas. Bet kopumaa jaasaka, ka tomeer bija interesanti lidot un veerot shos ziimeejumus un apkaartni, jo dazhi zveeri bija labi uzziimeeti. Redzeeju laikam 12 vai 14 populaaraakos ziimeejumus - kolibri, meerkakji, zirnekli, astronautu un citus. Veel no lidenes vareeja redzeet taadus kaa lidlaukus. Man liekas, ka tie gan bija taisiiti prieksh citplaneetieshiem vai pashu citplaneetieshu taisiiti, lai gan citplaneetieshiem neticu.



KK un DK noleca no lidoshanas, taapeec mees peectam veel trijataa aizbraucaam uz skatu torni, no kura vareeja redzeet tikai kjeburus, kaadus es pats pilniigaa kjeemaa vareetu uzziimeet - jokainas rokas un koku.



No lidmashiinas kaartiigi apskatiiju arii otru lielaako Naskas pilseetas daargumu - Cerro Blanco, jeb pasaulee lielaako kaapu, smilshu kalnu. Sho kalnu vareeja redzeet arii no pilseetas centraalaa laukuma. Uz vinju bija tuures, bet es duraks nozhnjaudzos, tagad jau peec vairaakaam dienaam nozheeloju. Nozheeloju taapeec, ka tuure sevii ietveera braukshanu ar mashiinu liidz noteiktam punktam un peec tam kaapshanu kalnaa 2 stundas un beigaas laishanos lejaa ar sandboardu 15 minuutes no virsotnes liidz apakshai.



Nu vot tas par to. Itkaa gribeeju mazliet zinaatniskaak visu aprakstiit, bet nesanaaca, nav liidz graamatas, negribeeju kljuudiities faktos un ciparos attieciibaa uz civilizaacijaam, jo mans lasiitaajs ir ljoti prasiigs, zinosh un skrupulozs.



Kautkad sanjemshos un uzrakstiishu atsevishkji arii par lielisko Machu Pichu, no kura nesen atgriezos.






Nav komentāru: