svētdiena, 2008. gada 25. maijs

Tierra del Fuego - ugunszeme un pasaules gals

No Torres del Paine un Porto Natales devaamies taalaak uz dienvidiem, uz pilseetu Punta Arenas. No taas savukaart devaamies taalaak paari shaurumam un tagad esam nonaakushi liidz pasaules galam - Tierra del Fuego jeb latviski Ugunszeme. Pasaules gals taapeec, ka shii ir taalaakaa sauszeme dienvidos (neskaitot Antarktiidu protams). Faktiski tas ir vairaaku salu kompleks ar vienu izteikti lielu salu. Ugunszeme taapeec, ka taa to iesauca pirmais eiropietis, kas sheit apgroziijaas - Magelaana kungs. Pirmoreiz braucot garaam shai salai vinsh redzeeja daudz kuuposhu ugunskuru, kurus dedzinaaja vieteejie indiaanji, taapeec taa tika iesaukta par ugunszemi (peec citas versijas taa saakumaa tika iesaukta par duumu zemi, bet veelaak paarsaukta par ugunszemi, jo neesot duumu bez uguns). Braucaam paari shaurumam, kuru pirmoreiz izbrauca Magelaans. Taapeec to tagad sauc par Magelaana shaurumu. Faktiski Magelaans ir lielaakaa autoritaate shajos platuma graados (taapat kaa Daarvins Galapagosos vai Bolivaars dienvidamerikas ziemeljos). Par spiiti tam, ka esam pashos pasaules dienvidos (tikai ap 1000 km attaalumaa no Antarktiidas) un tam, ka zemi sauc par ugunszemi, te nav karsti, taaka KK ir sashutis (jaaliek iznjemtaas peldbikses un pretiedegumu kreems atpakalj chemodaanaa). Arvienvaardsakot te ir auksti, un taapeec arii Magelaans te redzeeja tos ugunskurus, jo vieteejiem bija auksti un tie gribeeja sasildiities, veel jo vairaak taapeec, ka shie indiaanji izceljas ar to, ka staigaa pilniigi vai gandriiz pliki. Vinjiem bija arii jokaini karnevaalu teerpi, bet tos gruuti aprakstiit (biezhi vien atgaadina kokus).

Apmetaamies pilseetaa, kas ir pasaules vistaalaakaa pilseeta dienvidos - Ushuaijaa. Ushuaija atrodas skaistaa vietaa pie kanaala, kas iziet uz abiem okeaaniem, aiz taas kalni un mezhs. No Ushuaijas attiet kugji uz Antarktiidu, bet maksaa supersaaliiti (normaali ap 500o USD, bet peedeejaa briizha piedaavaajums var buut divas reizes leetaaks, taatad ap 2500 USD) un liekas, ka shobriid ziemaa nemaz neiet. Bet nu tas jebkuraa gadiijumaa ir aarpus muusu celjojuma skoupa, jo muusu celjojumu sauc par celjojumu pa latiinjameriku, nevis celjojumu pa 3 kontinentiem. Tikpat paarspiileeti daargi ir celjojumi starp salaam, no kuraam interesanti buutu aizbraukt tikai uz Horna ragu, peedeejo vietu dienvidos, aiz kuras nekaa vairs nav un kur satiekas Atlantijas un Klusais okeaans. Bet arii uz Horna ragu shajaa laikaa tuures nebraukaa.

Ushuaijaa paarsteidza sheit esoshie lielie sniegotie kalni. Uz tiem veicaam arii pirmo paargaajienu. Ar mums es domaaju sevi, KK un divas chehu meitenes, kuras satikaam jau Punta Arenas. Chehu meitenes Katka un Radka atbraukushas no Colorado amerikaa, kur straadaa par sleeposhanas instruktoreem. Kaapaam kalnaa. Kalns bija pilns ar sniegu, blakus bija veel nestraadaajosh paceelaajs. Paceelaajs nestraadaaja, jo veel nav saakusies sezona, taa saaksies peec apmeeram 20 dienaam, lai gan sniegs ir pa pilnam. KK par to mazliet sagruziijies, bet man po, jo taapat sleepot te netaisiijos. Karoche, kaapaam augshaa kalnaa un aatri vien kaajas bija pilnas ar sniegu. Tas ir man un KK, jo man vairs nav tie kuulie uudensnecaurlaidiigie zaabaki. Tie neiztureeja Machu Pichu dzelzscelja aso akmenju paarbaudiijumu un palika uudenscaurlaidiigi, pat ljoti uudenscaurlaidiigi, faktiski ljoti labpraat saaka laist cauri uudeni. Naacaas atvadiities, jo mums vairs nav pa celjam - vinji gribeeja iet pa siltajaam, sausajaam zemeem, a es uz Ushuaiju. Tagad tie rotaas kaada Chiiles bomzha kaajas. Bet KK vispaar nekad nav bijushi taadi zaabaki, vinsh nekad nav izjutis sho ¨esmu supercool¨ emociju. Meitenes gan bija pilniibaa ekipeejushaas. Pusceljaa mees pazaudeejaam KK, jo vinsh vairs nejuta pirkstus un gaaja atpakalj. Mees gaajaam taalaak augshaa pa staavu kalnu. Meitenes man ar saviem zaabakiem cirta trepes sniegaa staavaakajaas vietaas, lai es nenosliideetu ar savaam sliidiigajaam kedaam. Ljoti jauki un izdeviigi. Uzkaapaam ljoti augstu pa sniegu un peec tam es kaadu gabalu pa klintiim liidz atduuros liidz nepaarejamaam 90 graadu spicaam greedaam. Paskatiijaamies skatus un devaamies atpakalj. Atpakalj doshanaas bija baigi jautraa. Leekaaju lejaa no kalna pa sniegu, kas bija visforshaak, jo no vienas puses puuta stiprs veejsh un kad palecies veejsh tevi ilgi tur gaisaa, tu lec no augstaaka punkta pa staavu kalnu lejaa un juuties kaa Dzhordans un patiikami miiksti piezemeejies sniegaa un lec taalaak. Faktiski labaaks saliidzinaajums buutu ar to pasaku par briinumzaabakiem, ar kuriem notika aatra paarvietoshanaas leekaajot paari kalniem. Taa arii es jutos, jo veel pirms neilga laika pa to pashu celju kaarpiijos augshaa maziem uzmaniigiem soljiem. Peec tam nonaacaam liidz mazliet cietaakam sniegam un tad devaamies lejaa uz pakaljas. Ljoti aatri, kaa ar ragavaam. Uz kalna bez mums bija arii citi kaapeeji, daudzi no tiem nevareeja sagaidiit sleeposhanas sezonas atklaashanu un nesa pashi augshaa sleepes un peec tam laidaas lejaa.
Otraa dienaa jau no pasha riita devaamies uz nacionaalo parku, kur var staigaat pa mezhu, gar upeem, ezeriem un kanaaliem. Aizveda muus (mani, KK, Katka un Radka) shoferis no riita un teica, ka 5os buus pakalj. Taa mees visu dienu nostaigaajaam pa mezhu un priecaajaamies par dabu. Tas varbuut nebija skaistaakais parks, ko dziivee esmu redzeejis, tomeer te bija labi tas, ka sniga patiikams leens sniegs. Visa apkaartne balta, apsnigushi koki, un taados apstaakljos jebkas izskataas super. Par cik iistu ziemu nebiju redzeejis apmeeram pusotru gadu (varbuut pat 2.5 gadus), tad man shii diena ljoti patika. Dabuujaam papikoties, es vienreiz KK traapiiju pa kaaju, un vislabaak man patika pikoties tai vietaa, kur es apmeetaaju KK un meitenes, bet vinji savukaart nevareeja liidz maniim aizmest, tomeer uzciitiigi to meegjinaaja, kas padariija sho procesu veel patiikamaaku. Bet nu labi, tas taa. Bija fantastiski atspulgi sastingushajos aukstajos uudenjos. Dienas beigaas taa sniga, ka muusu mashiina nevareeja tikt pa kalnu augshaa un mums nosalushiem un slapjiem bija jaaiet liels gabals ar kaajaam, peec tam veel jaastumj mashiina kalnaa vairaakas reizes. Man pasham un pat sisinjKK tas likaas vairaak kaa piedziivojums nevis apgruutinaajums, bet pie pilseetas komforta pieradushajaam chehieteem gan shaada novirze no eertiibas likaas nepienjemama un vinjas pamatiigi sagruziijaas uz shoferi. Lieliski pavadiita diena.

Taa arii beidzas muusu celsh Patagonijaa. Varbuut kaadreiz veel atbrauksim, lai iechekotu Antarktiidu, bet shobriid atpakalj uz Buenos Airesu, Argentiinas galvaspilseetu. 55 stundas autobusaa nav tas par ko no beerniibas sapnjoju, bet laikam jau Buenos Airesa ir taa veerta. Tai jaabuut super pilseetai, bet tas jau buus naakamais staasts.

Nav komentāru: