otrdiena, 2008. gada 29. janvāris

Iepaziishanaas ar Venecueelu



Nu taa, sen nekas nav rakstiits, jaauzraksta kaa man iet. Izdomaajaam ar KK tomeer iebraukt Venecueelaa, komandantes Chavesa zemee. Daudz bija dzirdeets un arii sheit dzirdeejaam kaa apzog tuuristus un kaadi venecueelieshi lunji, bet nu jau jaasaka, ka ar mums Venecueelaa shaadu starpgadiijumu nebija.


Tomeer saakumaa venecueelieshi mums gadiijaas lohi - vispirms ar naudas mainiitaajiem bija taa, ka dzheki nebija baigi asie kalkuleetaaji, njemot veeraa, ka vinji maina naudu katru dienu. Bet cik var saprast tad skola vinjiem te ir baigais pleziirs. Viens francuuzis staastiija, ka vinji reaali skolaa maacoties knapi 1 stundu dienaa (vinja draudzene esot sheit skolotaaja). Nezin vai taisniiba, bet nu vienreiz redzeejaam kaa skolaa tieshaam mazie laizh luni stundas laikaa. Un veel mums gadiijaas pilniigi atsaldeets shoferis kravas automashiinaa no robezhas uz Marakaibo pilseetu. Tad veel paaris pasazhieri kaa vienmeer smaidiigais indiaanis beisbola cepuriitee (grimase nemainiijaas visu celju), bet smaidiigus indiaanjus es sheit veel nebiju redzeejis (vinji kautkaa vienmeer ar taadu pashlepnumu, nopietni, mazliet negatiivi skataas), liidz ar to bija pamats domaat, ka vinsh ir vainu iedzeeris vai arii gariigi atpalicis, bet taa ljoti laadziigs tips, maz runaaja un ja runaaja, tad neko nevareeja saprast. Veel bija dazhi mieramikas pofigisti. Pa celjam uz Marakaibo pilseetu bija entaas policijas dokumentu paarbaudes (liekas kaadas 8as), kas laikam meklee narkotikas no Kolumbijas.


Braucot ar smago gandriiz noskreejaam no celja un apgaazaammies, jo shoferis brauca kaa nenormaals. Viens pasazhieru paaris shii negadiijuma rezultaataa pazaudeeja chemodaanu, jo peec negadiijuma neapstaajaamies. Mazais chemodaanu kraaveejs visiem skalji pazinjoja, ka truukst viens chemis uz ko protams neviens nereagjeeja, jo domaaja, ka nu vinju chemis jaunu tas noteikti nebuus. Beigaas, peec pusstundas brauciena, kad policija kratiija somas, viens paariitis atchohniijaas, ka nav chemodaana. Liidz ar to naacaas braukt pakalj, paareejiem jaagaida. Veel pa celjam izbeidzaas benziins (jo shoferis visu bija izpaardevis kolumbieshiem uz robezhas un paarreekjinaajies), kas te starpcitu pretendee uz leetaako benziinu pasaulee - no pus liidz vienam santiimam par litru. Taapeec te biezhi redz lielaas rijiigaas amerikaanju mashiinas (ljoti iecieniits starpcitu ir AC mustangs). Veel te ir pilns ar vecajiem amiishu fordinjiem, daudzi eksemplaari nojaati liidz peedeejam, taa ka skelets spiezhas pa visaam malaam. Tie kalpo kaa takshi, jo vinjos var salaadeet daudz cilveeku.

Taatad atbraucaam mees uz Marakaibo, venecueelas otru lielaako pilseetu un bagaataakaa (naftas, kuru ieguust Marakaibo ezeraa) regjiona centru. Pilseeta taa neko, ar skaistu promenaadi un parku ar vissvisaadaam atrakcijaam gar Marakaibo ezera piekrasti. Pilna ar dazhaadiem laukumiem ar pieminekljiem. Viens no tiem un galvenais kaa vienmeer vienam cilveekam - atbriivotaajam Simonam Bolivaaram, ko godaa gan te, gan Kolumbijaa, Panamaa un aciimredzot arii Ekvadoraa. Kaa beigaas izraadiijaas Simonam ir galvenie laukumi un piemineklji visaas pilseetaas Venecueelaa. Pat pati republika tagad pilnaa nosaukumaa ir Bolivaara Venecueelas republika.

Veel shito apdeitoshu, tagad vienkaarshi laiks beidzas. .... Esmu atpakalj. Nu kas veel, Marakaibo pirmo reizi dziivee redzeeju strausu un taa olu, bet ne briivaa dabaa, bet parkaa iegrozhotu, iespaidiigs putns izraadaas, ar jokainaam peedaam. Veel Marakaibo ir 8 km garsh tilts paari ezeram, daudz studentu un patiikams karsts laiks un veejsh. Nekas cits ekstraordinaars nebija, ja neskaita paaris reizes, kad KK meegjinaaja nokjert taksi, vinjam taksisti ar baudu paraadiija fakuchus. Laikam Chavesa piekriteeji, antiimperiaalisti. Chaves katru dienu runaa pa teljuku, runaa par Karakasu kaa par ciinjas par pasaules mieru galvaspilseetu un par imperiaalistu sazveerestiibaam.

Nav komentāru: