pirmdiena, 2008. gada 7. aprīlis

La Paza

Par Boliivijas pilseetu La Pazu kautko jau pastaastiiju, bet ir veel ko staastiit, jo, neskatoties uz saakotneejo nepatiku, sabiju te ilgaak nekaa domaaju. Naakamajaa dienaa peec Death roada aizbraucu uz izraeelju ieteikto meeness ieleju. Meeness ieleja ir jokains veidojums, kas tieshaam izskataas peec meeness, iisteniibaa vairaak peec taas tipiskaas lietuvieshu kuukas. Meeness ielejaa izraeelji man ieteica panjemt kvadraciklu un izbraukt marshrutu, kas ved uz kanjona augshdalju virs pilseetas. Aizbraucu un saaku skatiities, kur var iziireet kvadraciklu. Nonaacu kautkaadaa zirgu un kvadraciklu parkaa un man uzreiz 2 piedaavaajaas izireet kvadraciklu. Piekritu piedaavaajumam, kur jauns chomaks pateica, ka vinjam esot sporta kvadracikls. Laigan shis kvadracikls izskatiijaas nedaudz taads kaa beernu, piekritu. Aizbraucaam uz citu vietu peec kaskas, un tad domaaju, ka tuuliit brauksim, bet izraadiijaas, ka tas dzhekam ir vieniigais mocis un vinsh taisaas arii braukt man liidzi uz mana mocha, kuram vispaar 2 vietas nav paredzeetas. Par cik jau biju noskanjojies, ka tuuliit braukshu, ar gariem zobiem piekritu. Beigaas izraadiijaas, ka taa bija kljuuda, jo pirmkaart mocis diezgan suudiigi speeja muus abus pavilkt pa paarsvara kalnainu celju, otrkaart, dzhekam nebija kur tureeties, taapeec tureejaas pie stuures un kvadra kljuva gruuti vadaama (bija daudz pagriezienu un kaapumu), treshkaart, dzheks man visu laiku maaciija ko dariit un arii bija paaraak nervozs prieksh saviem gadiem. Karoche nebija nekaada prieka no shitaadas braukshanas, vieniigi kalna galaa bija labie skati, ar ko tad sevi arii mierinaaju par izmesto naudu. Bet vispaar, ja pasham buutu savs kvadracikls, domaaju, ka shii ir laba atrakcija.

Bez meeness ielejas veel aizbraucu uz kalnu 5300 m augstumaa, kur veel vareeja pakaapties uz 5400 m. Uzkaapu, un tas bija augstaakais punkts manaa dziivee, fiziski, nevis emocionaali. Shajaa reizee pirmo reizi peec gada paartraukuma sastapos ar sniegu, pameetaaju pikas. Sho kalnu sauc par Chakaltaija kalnu un tas ir augstaakais sleeposhanas kuurorts pasaulee. Kuurorts nav liels, faktiski taads Gaizinsh vien ir, nobrauciens arii ne paaraak liels un tas straadaa tikai februaarii. Principaa no shii kalna ir lieliski skati uz La Pazas pilseetu un citiem kalniem un liekas arii uz Titikakas ezeru, bet man nepaveicaas, jo bija migla un knapi vispaar kautko 5 m attaalumaa vareeeja redzeet. Tomeer man shis kalns kalpoja kaa aklimatizaacija naakoshajai dienai, kuraa es sev biju sarunaajis kaapshanu veel augstaakaa kalnaa, bet par to citreiz.

Atlikusho laiku es blandiijos pa La Pazas centru. Centraa ir jaunas banku un citu ofisu maajas. Shis rajons pluustoshi ieiet tirdznieciibas rajonaa, kur tiek tirgots viskautkas. Liekas, ka tirgus nekur nebeidzas, jo es vairaakas reizes gaaju arvien taalaak un taalaak un nekad neaizgaaju liidz galam. Paardod te viskautkaadas kjiinieshu mantas, imitaacijas, aadas jakas (arii peec pasuutiijuma, shpiko no vaacu katalogiem) un viss ljoti, ljoti leeti. Nopirku arii sev pulksteni, jo ieprieksheejam bija nogaajis uzraksts ¨Fashion¨. Bez tam te veel tirgo eedamo, visaadus augus, kartupeljus visaadaas kraasaas (arii baltus, varbuut tas bija kautkas cits), mango un papaijas, riekstsus un kukuruuzu. Un protams arii diskus. Diskus un graamatas spaanju valodaa (jo Riigaa tie ir ne paaraak pieejami) arii sapirkos. Jaa, arii visas seshas Star Wars filmas, ko visi taa miilam, vienaa diskaa nopirku par pusdolaaru. Pie tam tie ir oficiaalie, nevis piraatiskie diski, jo vinjus paardeva indiaanju sieviete ar beernu. Nu neticu es, ka vinja ietu zagt un paardotu piraatiskos diskus. Neatljaavos uzdot tieshu jautaajumu par sho teemu, lai neaizvainotu. Uz ielaam bija taada liela rosiiba, un man tas shai pilseetaa ljoti patika par spiiti netiiriibai. Veel kokakolas pudeli te pirku pa 7 santiimi. Nezinu, kaa vinji te dabon taadas cenas. Dazhbriid man liekas, ja tu saac kauleeties te preci atdod par pashcenu vienkaarshi paardoshanas peec. Te aciimredzot valda liels bezdarbs, taapeec visi metaas tirgoties, lai buutu nodarboshanaas un prasa par to tikai tik cik izdziivoshanai nepiecieshams.

La Paza atrodas ljoti smukaa vietaa, domaaju, ja te dziivotu citi cilveeki, sho vietu vareetu uztaisiit par vienu no smukaakaam pilseetaam pasaulee. Sho pilseetu ieskauj lieli sniegoti kalni, un lielaakais no tiem ir ap 6400 m augstais Ilimani, ko skaidraa dienaa ljoti labi var redzeet.

Nav komentāru: