ceturtdiena, 2008. gada 28. februāris

Paareejaas Ekvadoras pilseetas


Peedeejais staasts taatad beidzaas Kito. Nu tad luuk, peec Kito es un mani uzticamie draugi turpinaajaam virziities pa 37 paraleeli uz rietumiem. Es veel Kito paspeeju izlasiit savu pirmo graamatu spaanju valodaa ¨Kapteinja Granta berni¨ saiisinaato beernu graamatinju. Labi, ka ieprieksh zinaaju, kas notiek. Graamataa atpazinu Paganeelu. Labi, tas par to.
Taatad naakamais posms peec Kito bija Banos pilseeta. Latviski tulkotaajs bez pretenzijaam uz augstaako izgliitiibu valodnieciibaa sho pilseetu vareetu tulkot kaa ¨Tualete¨. Bet tik slikti nemaz nebija. Pilseeta sameeraa smuka, kalnu ielejaa, ar savu katedraali. Iipasha shii pilseeta ar to, ka te ir visaadi karstie mineraalie strauti un cilveeki brauc sheit mazgaaties. Siltie mineraalie strauti te ir taapeec, ka blakus ir ljoti aktiivs vulkaans. Aktiivaakais klasee. Nee godiigi, ljoti aktiivs, vienreiz pilseetas iedziivotaajiem bija jaapamet pilseeta uz 5 meeneshiem biistamiibas deelj. Ieradaamies shajaa pilseetaa apskatiit vulkaanu, jo tas savas aktivitaates peec bija nonaacis zinjaas. Saakumaa uzkaapaam vienaa skatu punktaa no kura neko nevareeja redzeet, par ko mees bijaam aizkaitinaati, jo kaapjot augshaa pa kalnu sirds pa muti leeca aaraa cik smagi bija. Labi, ka liidzi panjeemu mango, ko vareeju sagraiziit un apeest par sodu. Peec tam panjeemaam taksi un uzbraucaam uz normaalu skatu punktu no kura viss skaidri un gaishi bija redzams. Vulkaans baigi augstais uz kalnu fona, virs 5000 m. Skats taads - kalni, virs kalniem maakonji un virs maakonjiem vulkaans no kura virsotnes uz augshu iet melni duumi. Labs skats, kaa Olimps griekju miitos. Sho vulkaanu ljoti aptuveni sauc Tutabamba, nemekleejiet kartee, jo nosaukums ir paaraak aptuvens. Es vairs neatceros, varbuut arii ka sauca Tubariba. Vienu vulkaanu, ko gan atceros, redzeejaam pa celjam autobusaa un vinju sauc Kotopaksi. Arii izskatiijaas iespaidiigi, jo kalni nobaal shii vulkaana priekshaa. Nu varbuut arii nenobaal, jo shis vulkaans bija pilniigi balts, noklaats ar sniegu. Arii virs 5000 m. Banosaa diemzheel sapleesu savas superkuulaas brilles Police, taadas kaa Bruusam Vilisam. Par to iipashi prieciigs bija KK, jo vinjam vienmeer bijushas tikai debiilaas Britnijas Spiirsas brilles.
No Banos tai pashaa dienaa braucaam uz pilseetu Riobamba. No Riobambas uz Alausi. Alausi savukaart seedaamies iekshaa tuuristu vilcienaa un braucaam uz Velna degunu (Nariz del Diablo). Velna deguns ir klans pa kuru zig zag iet vilciens un kursh ir ljoti staavs un krauja ir ljoti tuvu pie vilciena malas. Nu itkaa OK, bija mazliet bailiigi laikam. Droshi vien ja nebuutu bijis uz Maiju templja N5 Tikaalaa, tieshaam buutu bailiigi, bet shoreiz kautkaa neko taadu neizjutu.
Peec Alausi devaamies uz Kuenku, tresho lielaako Ekvadoras pilseetu. Shii pilseeta Ekvadoraa liekas visskaistaakaa un vismieriigaakaa. Te pirmoreiz iepazinaamies arii ar inkiem, redzeejaam inku drupas, bet nekas iespaidiigs. Tomeer inku drupaas, ko domaajies, ko ne, peekshnji no stuura paraadiijaas Alpaka. Alpaka ir liidziiga Lamai, tikai ar smalkaaku, vieglaaku un siltu vilnu. Indiaanji no vinjas vilnas taisa jakas. Es arii jau esmu iegaadaajies vienu jaku. Vieniigi nezinaajaam vai vinja spljaudaas taapat kaa lama, liidz briidim, kad vinja iespljaava KK sejaa. Tajaa briidii saprataam, ka vinja spljaudaas taakaa lama. Labi, taa nebija, bet nu tas buutu smiekliigi. Starpcitu runa iet par lamu dziivnieku nevis Dalailamu.
Kuenkaa bijaam uz karstajiem mineraalavotbaseiniem, tur kaartiigi piedegu. Sen nebiju bijis saulee, jo Ekvadoraa visu laiku liist un augstajos kalnos nav iipashi karsts. Nopirkaam dazhus diskus ar jaunaakajaam filmaam, kas iet kinoteaatros. Bet tie bija legaalie, pa 1.5 USD. Te pilns ar disku veikaliem, shmotku veikaliem un telefon-pakalpojumu veikaliem. Veel bijaam uz vienu kinoseansu, kas visiem ir par briivu. Gaajaam, jo filma bija par bijusho PSRS, vienu no bijushajaam republikaam. Vaardaa republika netika mineeta, bet vareeja atpaziit Igauniju, dazhi kadri pat varbuut uznjemti Latvijaa. Karoche taa bija Zviedru filma, un taadaa Bye Bye Beauty stilaa. Nereaala. Sauc ¨Lily forever¨.
No Kuenkas es braucu uz Gajakilu, otru lielaako pilseetu Ekvadoraa, ekonomisko centru. Gajakilaa ir liela upe, sauc Gauja. Jokaina upe, ljoti mieriiga un ljoti plata, un pa upi peld ljoti daudz zaales. Izskataas kaa Veneecijaa. Sheit pilseetaa gar upes krastu iet taads interesanti izbuuveets krasts, kas domaats tuuristiem un vieteejiem atpuutniekiem. Te ir restoraani, piemineklji, instalaacijas, kinoteaatri, skatu tornji, pulkstenjtornji. Karoche, interesanta vieta. Centrs vispaar izskataas taads ljoti moderns un pirmais iespaids bija taads, ka shii ir daudz modernaaka pilseeta par Kito. Liidz briidim kameer es iebaazu savu degunu mazliet aarpus centra. Aarpus centra ir Bronksa, nu nav baigi kruta, taada mazliet chuhnja. Bet taa lielas ielas, nenormaali daudz zhigulju, itsevishkji 4ie. Universitaates. Biju aizgaajis liidz Gaijakilas unjikam, taads taakaa nodaliits rajonish, kur katram fakjim sava eeka. Uz juristu eekas bija kautkaads plakaats ar Che Gevaru un sirpjiem un aamuriem. Veel Gaijakilaa ir Imax. Es nekad nebiju bijis Imaxaa, taapeec aizgaaju iechekoju. Nu neko sev, nav slikti, nemaz nav slikti, ir taada liidzdaliibas sajuuta skatoties filmu. Es pats skatiijos filmu par Galapagosu, domaaju, ka veel iespaidiigaak buutu filma par kosmosu vai kaada BBC dokumentaalaa filma. Starpcitu riit braucu uz Galapagosu, taapeec esmu Gajakilaa, bet KK ir pilseetaa Lohaa pie lohiem tuvu Peru robezhai. KK nevareeja braukt uz Galapagosu, jo vinjam jau no beerniibas ir alergjija pret pingviiniem. Tas veel buutu mazaakais. Vinjam diemzheel ir arii paniskas bailes no taa, ka pingviins vareetu iespert ar kaaju visnepiemeerotaakajaa briidii. Taa ir reta kombinaacija, bet gadaas. Liidz ar to KK nebrauc un taupa naudu kautkam iespaidiigaakam - kam - par to vinja blogaa. Es savukaart esmu pamatiigi paarteereejis savu budzhetu un braucu. Mani kautkaa Kito visi meegjinaaja paarliecinaat ka jaabrauc, beigaas piekritu. Veel atradu pusliidz normaalu diilu. Par to tad naakamajaa blogaa jogaa.

8 komentāri:

AJ teica...

par ko taada miilestiiba pret KK? vai esat viens otram noriebushies un izdomaajaat pamainiit parnerus? taa teikt, kaadu laiku padziivot atsevishki, tad redzees, kaa buus?

AJ teica...

apskatiijos tos tavus vidzikus. nu ko, jaasaka, diezgan vienveidiigi. vajadzeetu pieshaut asumu, piestraadaat pie dialogiem un sizeta. pievieno arii kaa soliiji to x-rated no spaanju valodas privaatstundaam.

Unknown teica...

KK ir sapņu jaunēklis - Britnijas brilles, braukšana pie lohiem un alerģija no pingvīniem!

verdzenes teica...

Lilja forever. to te Latvijā arī varēja skolnieki par brīvu skatīties pirms 4 gadiem. Lai veicas Galapagosā!

RG teica...

Par AJ komentaariem.

1. Nee viss kaartiibaa. KK veel joprojaam ir primernijs travel partners, pilniigs pretstats tavam Vasjkam no purchika. Vienkaarshi KK arii gribas, lai kaads vinju samiiljo un izmazgaa netiiro velju, taapeec aizbrauca jau aatraak pie maasas.

2. Ak tad dabas skati vairs nav labi diezgan! Protams, vajag asinis, xxx rated, kur ta tagad bez taa! Muuzhiigas veertiibas vairs nevienam neinteresee! Labi, buus! Ir jau safilmeets materiaals Galapagosaa, gan x-rated, gan mahachs.

RG teica...

Atbilde uz Elzas komentaaru:

Tikai nevajag ja! Nesaac man te melot. Shis ir zoliids blogs.

ge teica...

robi - vispirms jau lidzjutiba par police brillem - man ari taizeme zilonis sabradaja ray ban. pareiz i ka brauc uz galapagos - diez vai tik driz atkal busi taja gala, tas tev nav uz tallinu aizsaut! par vulkanu-izvirduli stastija travel channel, ta ka zinu tik pat daudz ja ne vairak ka tu. andrejs, by the way, vel nav radijis savus asos, x-rated gabalus no patagonijas - tik vien ka edelveisi un necirptas aitas. turas, g

Unknown teica...

:DDDDDD Cerams, ka māsa KK samīļos... :DD