piektdiena, 2008. gada 8. februāris

Esam jau Ekvadoraa, Otavalo pie indiaanjiem



Esam prom no Kolumbijas. Peedeejaa Kolumbijas dienaa biju aizgaajis uz sievieshu challengera tenisa turniiru, kur augstaakaa reitingotaa sieviete bija 62.vietaa, kautkaada vaaciete. Tenisa klubaa bija kaadi 20 laukumi, paarsvaraa tenisits, bet meitenes speeleeja nu taa, so so. Tas bija gan tenisa, gan golfa klubs, smukaa vietaa kaa jau visi golfa klubi.
Ap 8iem vakaraa atvadiijaamies no Karlosa un vinja gjimenes, uzaicinaajaam vinju uz Latviju un devaamies prom uz Ekvadoru. Shis brauciens izveertaas par 24 stundu braucienu, jo Ekvadoras hostelii pilseetaa Otovalo bijaam tieshi 8 vakaraa naakoshajaa dienaa. Nesaprotu kaa es agraak vareeju shausminaaties par 5 stundu braucieniem uz Tallinu. Paarsteidzoshi, bet peec shii brauciena nejutos nemaz tik suudiigi. Laikam taapeec, ka biju uz paceeluma peec ljoti labaas uznjemshanas Kali. Brauciens ar autobusu ievilkaas, jo pa celjam kalnos mums uz shosejas gadiijaas vairaaki zemes nogruvumi, kuri noblokjeeja satiksmi uz vairaakaam stundaam. Laikam kolumbieshi gribeeja, lai mees paliekam. KK jau taa bija Kolumbijas fanaatikjis, ultra. Es neko iipashu par Kolumbiju nezinaaju, bet neko sliktu par sho valsti nevaru teikt. Shii noteikti ir vieta, kur var braukt, te ir skaista daba, naktsdziive, interesantas pilseetas, vietas piedziivojumu mekleetaajiem un shii valsts noteikti patiks agresiivajiem brauceejiem, bet nevienaa vietaa nejutaamies nedroshi. Bet galvenaa veertiiba sheit ir cilveeki. Vainu man paveicaas vai kaa, bet te visi bija intelegjenti un pieklaajiigi cilveeki, kas ir patiesi ieintereseeti otraa cilveekaa, nevienaa vietaa nejutu nievaajoshu attieksmi vai uzbaaziibu. Domaaju, ka turpmaakajos gados Kolumbija vareetu attiistiities Argentiinas un Chiiles virzienaa, jo priekshnoteikumi tam ir. Liidz shim trauceejis pilsonju karsh un narkotirdznieciiba. Liekas, ka peedeejos gados lietas iet pareizaa virzienaa. Tas taa peec sarunaam ar Karlosu tapa skaidrs. KK vinju izprashnjaaja krustu shkjeersu. Tas par Kolumbiju.
Tagad esam Ekvadoraa. Shajaa valstii atkal ir viena patiikama lieta - te valsts nauda ir ASV dolaars. Nav tie tuukstoshi, kas Kolumbijaa un Venecueelaa, kur cenas nosaukshana man vienmeer uzdzina negatiivu reakciju, neskatoties uz to, ka patiesiibaa daudzkas bija leets. Ekvadoraa daba ljoti skaista, leezeni, augsti, zalji un peec izskata sakopti kalni, briizhiem dziljas aizas, kuraas tek upes. Nu karoche izskataas, ka jo taalaak braucam, jo daba paliek skaistaaka.
Otovalo pilseetaa, kas atrodas netaalu no Kolumbijas robezhas un arii netaalu no Ekvadoras galvaspilseetas Quito ir ljoti daudz mazu indiaaniishu. Shie indiaaniishi ir draudziigaakie kaadus liidz shim esmu saticis, dazhi man pat saka ¨Helo¨, un pa vairaakaam reizeem, laikam vinjiem tas vaards patiik. Shai pilseetai apkaart ir kucha vulkaanu, kuros var uzkaapt. Mees jau bijaam noleemushi, ka uzkaapsim vienaa 4.7 km augstumaa. Bet tas bija pirms tam kaa mees shodien panjeemaam ritenjus un aizelsushies braucaam uz vieteejo ezeru mazaa kalninjaa. Liidz ezeram neaizbraucaam, jo peec 10 minuuteem saprataam, ka noliksim karoti, ja turpinaasim, bet oficiaalais iemesls bija taads, ka pa celjam bija daudz nekontroleetu sunju, kam patiik riet un varbuut pat iekost ritenjbrauceejiem un pat godiigiem gaajeejiem nodokljmaksaataajiem indiaanjiem. Taapeec griezaamies atpakalj, un par kaapshanu vulkaanaa neviens vairs nerunaa, vulkaans tiek ignoreets. Vienkaarshi ir taa, ka shitaadaa augstumaa ir divreiz gruutaak ar fizuhu. Atbrauksim uz Latviju, buusim uztrenneejushies, visus sitiisim biich-volejaa.
Vispaar Otovalo pasaulee ir paziistama kaa liela tirgus vieta indiaanju shmotkaam. Vislielaakais piedaavaajums ir sestdienaas, tas ir riit, kad saskrien arii tuuristi no visaam Ekvadoras malaam. Tad arii redzeesim, laigan jau shodien bija pilns ar paardeveejiem. KK jau nopirka Mr. Prezha karnevaala kostiimu naakamgada jaungadam, taaka tas jau ir aiznjemts. KK izraadaas ir baigais impuls baiers. Es arii nopirku kreklu ar krasnozhopu indiaani, vilku un vanagu. Nezinu kapeec, jo man kreklus toch nevajag, bet nu vismaz tas nav Mr. P. Bet nu te pirmoreiz paraadaas taadas smukas lietinjas kuras gribaas nopirkt. Citaas valstiis suveniiri bija diezgan debiili, taapeec nebija probleemu. Labi, pagaidaam nav vairs ko staastiit. Starpcitu, kaadam no manis ir pienaakushas kartinjas no Panamas? Vismaz Zatleram pienaaca?

2 komentāri:

anita teica...

Kartinnas saneemaam. Zinnaas teica, ka arī Zatlers saneemis, kaa rezultaataa noteikti braukssot viziitee uz Pamnamu un izteiksot notu Kolumbijas veestnieciibai par ilgo ccakareessanos ar viizaam.kartiņnas gan pienaaca tika janvaara beigaas.Mums viss ok. Kad saaksi skatiities un maaju pusi?

RG teica...

Peec Peru buus lielaaka skaidriiba par doshanos uz maaju pusi. Esam tikai Ekvadoraa pie ekvatora, taatad kautkur puscelsh. Bet nu domaaju, ka ir jau vairaak kaa puscelsh laika zinjaa.