ceturtdiena, 2008. gada 3. janvāris

San Blas salas

Esmu atkal atpakalj Panama city, laigan jauno gadu pavadiiju citur - paradiizei liidziigajaas salaas San Blas, kuras apdziivo Latiinjamerikaa autonomaakie indiaanji - Kunas. Kunas ir speejushi saglabaat savu kultuuru un dziivesveidu, daljeeji pateicoties tam, ka uz sho itkaa ideaalo tuuristu vietu ved sliktaakais celsh, ko jebkad esmu redzeejis (lietainaa laikaa sho 40 km garo, kalnaino, bedraino un dubljaino celju var braukt pat 12 stundas), daljeeji pateicoties tam, ka Kunas ir izspiedushi no Panamieshiem pashnoteikshanos un panamieshi pashi sheit nebrauc atpuusties. Bez tam zeme te var piedereet tikai Kunieshiem, liidz ar to te nav stipri attiistiita tuurisma infrastruktuura. Kunieshi dziivo ljoti primitiivos apstaakljos. Tur, kur mees apmetaamies, un taa liekas bija apdziivotaakaa kunieshu sala bambusa maajinjas ir sataisiitas viena pie otras, tualetes izvietotas virs juuras, taaka viss pa taisno nonaak juuraa, ar valjeeju jumtu, taa ka kameer esi tualetee var skatiities debesiis, veerot zvaigznes un filozofeet. Uz shiis salas bija saliidzinoshi daudz cilveeku un ljoti daudz beernu. Kunieshi runaa pashi savaa valodaa, bet ir cilveeki, kas prot arii spaanju un mazaak anglju. Kunieshu vecaas sievietes valkaa tradicionaalaas ljoti spilgtaas dreebes un debiilas ieshljuucenes, bet jaunieshu apgjeerbs jau ir modernizeejies un neatshkjiras no muuseejaa.



Taatad nonaacaam ljoti primitiivos apstaakljos, neredzeeju te arii nevienu veikalu, tikai labi ja 2 barchikus. Citaadaak nezinu kaa cilveeki te pavada briivo laiku. Dusha te skaitiijaas tas, ka es panjemu bljodaa uudeni un leju sev virsuu. Guleejaam shuupuljtiiklos, kas ir OK, ja zin pareizo guleeshanas tehniku, tomeer atbraucot atpakalj uz Panama city patiesi saaku noveerteet cik labi ir guleet gultaa.




Katru dienu (kopumaa 4 dienas) muus vadaaja pa dazhaadaam arhipelaaga salaam. Sala uz kuras dziivojaam nebija nekas skaists, ljoti bliivi sabuuveetas bambusa buudinjas un gandriiz neviena koka. Tomeer apkaart citas, neapdziivotas vai vienas gjimenes apdziivotas, salas bija ljoti skaistas, ar palmaam un baltaam smiltiim. Domaaju, ka shajaas vietaas top screensaveri un pastkartes, jo shiis korallju salas tieshaam izskataas labi, itsevishkji bildees. Bez tam te ir ljoti daudz pelikaanu, kas no riita lidinaas virs juuras un iipatneeji makshkjeree, bet veelaak, kad pieeedushies, vainu izmantojot pretveeju planee uz vietas virs palmaam vai arii seezh uz taam. Vinjiem vienmeer taads ar dziivi apmierinaata dziivnieka izskats, itsevishkji kad vinji lido.




Arii jauno gadu nosvineeju te. Pareizaak sakot nenosvineeju, jo biju noguris un noleemu mazliet paguleet pirms divpadsmitiem. Beigaas aizguleejos, laigan pa miegam dzirdeeju, ka shauj rakjetes utt, bet tomer izleemu nosvineet Aidafakit indiaanju stilaa un guleeju taalaak. KK tai pat laikaa svineeja ar vieteejiem, dejoja ar vieteejiem virsaishiem utt, nu karoche, ja gribat uzzinaat par Kunieshu jauno gadu ar visaam detaljaam - striptiizu, marihuaanu utt, un vispaar ir veeleeshanaas lasiit visaadas nekjiitriibas, tad izlasiet vinja blogu. Godiigiem nodoklju maksaataajiem ar pavaajiem nerviem gan to neiesaku dariit.




Taa mees visas 4 dienas nodziivojaam pa pasaikainaam salaam. Domaaju, ka shii ir ljoti laba vieta, kur atbraukt teiksim 2 nedeelju atvaljinaajumaa, lai atpuustos no darba. Tomeer njemot veeraa muusu celjojuma specifiku, man ar 4 dienaam pilniigi pietika un gribeeju doties taalaak.




Pagaidaam gan esam iestreegushi Panama city, jo kolumieshi chakareejas ar viizaam. Man godiigi sakot ir aizdomas, ka vinji domaa, ka KK ir kokaiina kontrobandists, taapeec nedod viizas (kaapeec es ar vinju iepinos?!). Probleema taada, ka es veel spaaniski nemaaku pateikt, ka tikai vinsh ir kontrabandists un es vinju godiigi sakot pat nepaziistu, taa jau sen buutu Kolumbijaa.




Nav komentāru: