sestdiena, 2007. gada 1. decembris

Salvadora


Pashlaik atrodos Salvadoraa, melnaa biichaa pie seerfotaajiem. Turpinaashu sho zinju mazliet veelaak, es shodien iziireeju seerfu un tuuliit noriet saule, jaapaspeej nokjert peedeejie vilnji, riit braucam prom.
OK, tagad kad esmu Nikaragvaa, turpinu. Nu taatad, varu pateikt, ka Salvadora man patika (Hondurasa ne paaraak) un bija lielaakais paarsteigums. Atbraucaam mees no Hondurasas uz San Salvadoru, kas ir pilseeta valstii El Salvadoraa. Saakumaa bijaam plaanojushi braukt uz Santa Ana pilseetu, bet satikaam amerikaanju paari, kuriem te piejuuras ciemaa El Tunco pie pilseetas La Libertad dziivo choms-serferis, arii amerikaanis. Nodomaajaam, ka buus daudz labaak, ja muus ar valsti iepaziistinaas kaads vieteejais, taapeec pievienojaamies vinjiem.
Pirms tam domaaju, ka Salvadora buus ljoti nabadziiga un nekaartiiga, kaa Hondurasa, tomeer jau pashaa saakumaa shis priekshstats izgaisa, jo iebraucaam attiistiitaa pilseetaa, bez aciimredzamaam nabadziibas paziimeem. Pirmaa vieta, kur nonaacaam peec autoostas bija supermarkets Metrocentral, kur bija arii foodmarts ar visaam paziistamajaam eestuveem - MC Donalds, Burger kings, etc. Bija ljoti atsvaidzinoshi peec Hondurasas chujnjas nonaakt civilizaacijaa un normaali paeest. Patiikami arii, ka vinjiem kaa valsts nauda ir amerikaanju dolaars, nav iipashi jaalauza galva par cenaam.
Vieteejais chuvaks muus savaaca lielveikalaa un ielika sava pickup traka (mashiina ar atveertu kuzavu, Latvijaa taadu ljoti maz) kuzavaa un izvizinaaja pa pilseetu, kas driizaak atgaadinaaja kaadu ASV pilseetu, nevis sameeraa nabadziigas valsts pilseetu. Daudzi Salvadorieshi dziivo ASV un suuta maajaas naudu ( apm 1.5 miljardi USD gadaa). Redzeejaam te arii Ferrari un Masserati autosalonu, taaka te ir arii naudiigi viiri. Arii sheit redzeejaam schoolbusus. Daudzi noklaati ar dazhaadiem religjiska rakstura uzrakstiem (ljoti daudzaas vietaas redzeejaam ebreju zvaigzni, kas aciimredzot tiek saistiita ar biibeli). Veel te bija smiekliigi, ka dazhiem schoolbusiem bija antispaarni, kaa formulaam.
Vakaraa aizgaajaam paeest uz vieteejo eestuvi (pa 1.5 USD), un zem ljoti skaidras un zvaigzhnjotas debess braucaam (atveertaa pikup trakaa bija baigi labais skats) uz piejuuras pilseetinju El Tunco pie klusaa okeaana, kur tam vieteejam - izbijusham amerikaanju juristam - tagad seerferim bija seerfu veikals.
Sheit Salvadoraa ir ideaali apstaaklji, lai seerfotu. Kad mees bijaam sheit nebija veeja (taatad nav fakino vindseerfingistu un kaitistu), bet bija vilnji, un uudens silts (atshkjiriibaa no Kalifornijas). Faktiski pludmales domaatas tikai seerfingam, jo te pat nav volejbola laukumu. Pie tam mees te bijaam gadalaikaa, kad te ir mazaakie vilnji, laigan man tie likaas pietiekami lieli. Visi tuuristi te ir serfingotaaji, daudzi no ASV, bet redzeejaam arii zviedrus, francuuzhus utt.. Ir taadi, kas te paarceelushies uz dziivi seerfinga deelj.
Riktiigu seerfotaaju dziives ritms te ir taads - celjaas kautkur ap 4 liidz 5 no riita liidz ar saulleektu, kas te iznaak no okeaana (ljoti skaisti, pats redzeeju, jo kautkaa vienu dienu neguleejaas) un metas okeaanaa liidz kaadiem es nezinu cikiem, bet pa dienu vinji eenaa gulj un atpuushas vakara ceelienam, kautkur saakot no 4iem liidz saulrietam.
Mees ar KK nodomaajaam, ka ja jau esam sheit tad arii jaaizmeegjina. Noiireejaam deeli un entuziastiski aireejaam uz vilnjiem. Entuziasms aatri pazuda, pirmkaart taapeec, ka nevareejaam iisti notureet liidzsvaru un otrkaart taapeec, ka ir fakin gruuti aireeties. Pirms tam domaajaam, ka seerfotaaji shefo un teelo superkuulos dzhekus staigaajot ar taisnu muguru, bet izraadiijaas, ka vinjiem ir baigaa slodze, kas veido vinjus taadus ar labi attistiitiem muguras muskuljiem. Bet nu kautkaa aizaireejaamies liidz tiem vilnjiem, tomeer nekaadi nevareejaam nokjert vilni. Kad nokjeeraam, tad bija forshi - vilnis tevi saakumaa izshauj taakaa lodi, ir mazs aatruma samazinaajums un tad vilnis atkal panjem tevi un nes liidz pat krastam (musu gadiijumaa kaadus metrus 25-30). Mees protams kaajaas vel nestaaveejaam, shljuucaam uz veedera, bet taapat izbaudiijaam braucienu. Es prieksh sevis tomeer sapratu, ka seerfs nav prieksh manis, jo to var saliidzinaat apmeeram ar slaloma sleeposhanu bez paceelaaja Siguldaa. Tu 10 minuutes kaap kalnaa un tad 15 sekundes brauc lejaa. Protams profi dara mazliet savaadaak, jo vinji negaida, kad vilnis vinjus aiznesiis liidz krastam, bet seerfo tikai liidz briidim, kad vilnis sapliist un metas iekshaa uudenii, lai peec tam taakaa idinjiem (es un KK) nebuutu pusstundu jaaaireejas atpakalj. Ja buutu saacis seerfot 10 gados Salvadoraa, noteikti patiktu seerfot. Tomeer labaak palikshu pie tenisa. Tomeer, Elza, domaaju, ka tev noteikti jaapameegjina un jaaatbrauc kaadreiz uz shejieni, tev vareetu patikt. Salvadoraa cilveeki ir atsauciigi un patiikami, itsevishkji jau shajos seerfotaaju ciematos.

5 komentāri:

anita teica...

Vai esi iemaaciijies braukt ar veejdeeli? Gaidam jaunus aprakstus.

verdzenes teica...

blaaviens, Robi...tu saki, ka uz Salvadoru jābrauc sērfot? Kā bija? Tev sveiciens no vecotēva, viņš lika Tev pateikt, kas es apēdu Tavus ābolus, bet tā patiesībā nav. Vel Tev sveiciens no vecomātes un manas mammas. chuss

verdzenes teica...

mums ar Madaru bija līdzīgas izjūtas, kad bija stundām ilgi jāairējās, bet vilnis negribēja nest. Taču, manuprāt, visu atsver mirklis, kad tu tiec uz viļņa un vēl sanāk piecelties kājās. un nogurums ir tikpat labs kā pēc kalna. kādas tur cenas (piemēram, izīrēt dēli un vienu dienu? un par dzīvošanu?)

RG teica...

Deelja iire ir 10 USD dienaa. Naktsmaajas 7 USD, un eeshana domaaju ka kaadi 10 USD dienaa. Ar 30 USD dienaa noteikti pietiktu.

RG teica...

Ar veejadeeli neesmu iemaaciijies braukt, jo Salvadoraa nebija veeja. Te domaaju parasto serfingu - tas ir tikai deelis bez buras, shljuuc pa vilnjiem un priecaajies. Nu tas par ko dzied Beach Boys. Starpcitu, arii Nikaragvaa ir labas seerfinga vietas, mees droshi vien pariit aizbrauksim uz to vietu. Salvadorietis teica, ka taa esot baigi labaa vieta prieksh serfinga.