svētdiena, 2007. gada 23. decembris

Panama

Sveiki mani daargie 2 vai lielaakais 3 lasiitaaji. Esmu Panamaa, lielo iespeeju zemee. Panama ir sakariiga vieta, laigan liidz shim briidim vairaak esmu bijis tuuristu vietaas - Bocas del Toro salaas Kariibu juuraa un tagad galvaspilseetaa Panama city pie Klusaa okeaana.
Panama pirmkaart izceljas ar to, ka te daudz vairaak liist nekaa citur, vismaz shajaa gada laikaa. Esmu nonaacis kaartiigaa dushaa jau vairaakas reizes. Nekas traks jau nav, jo vispaar ir silts un ir pat patiikami nedaudz saliit un dabuut kautkaadu svaigumu.
Saakumaa pastaastiishu par Bocas del Toro salaam. Taas atrodas gandriiz pie robezhas ar Kostariku. Peec Kostarikas robezhas shkjeersoshanas braucaam ar autobusu liidz pilseetai, kura saakaas ar burtu C, bet kuras vaardu es esmu shobriid aizmirsis. Pastaav pat minimaala iespeeja, ka pilseeta nesaakas uz C. Tomeer buutu ljoti paarsteigts, ja nesaaktos uz C. Nu karoche graamataa izlasiijaam, ka par mikroautobusinju buus jaamaksaa 3 USD no cilveeka, bet tas bija pirms 3 gadiem, taapeec tagad domaajaam ka normaala cena vareetu buut pieciitis. Protams mums no saakuma prasiija 10 USD no personas. Tomeer kur gadiijies kur ne, uzradaas izraeelieshu jaunieshu grupa (triis meitenes - 2 no kaartiigaam gjimeneem, rezerveeti gjeerbushaas un 1 zaales piipeetaaja - un viens dzheks), kas paarnjeema kauleeshanaas procesu un beigaas aizbraucaam par 2 USD no personas. Te jaaatziimee, ka nevienam te iisti neinteresee cik personas ir mikroautobusinjaa, 1 vai 10, cena no personas te ljoti reti mainaas ar cilveeka daudzuma pieaugumu. Nezinu kas vinjiem te taa par fishku, varbuut cilveeki ir aarkaartiigi godiigi.
No pilseetas C pa amerikaanju banaanu plantaaciju izraktajiem transporta kanaaliem ar motorlaivu nonaacaam liidz juurai un pa juuru uz Bocas del Toro. Pa celjam redzeejaam delfiinus., Bocas del Toro ir vairaakas salas, daudz tuuristu, atkal daudz serferu. Bijaam uz vairaakaam pludmaleem, bet nevienu taa iisti nevaru rekomendeet, jo Garciems visaam ieliek. Bet nu te ir diezgan jautri, daudz jaunieshu, vieni atbraukushi uz dazhaam nedeeljaam, citi jau te ir vairaakus meeneshus, cilveeki no visaam pasaules malaam, un ljoti, ljoti daudz izraeelieshu. Ar izraeelieshiem ir taa, ka vinjiem peec skolas beigshanas ir jaaiet armijaa, arii meiteneem. Dzhekiem 3 gadi, meiteneem ¨tikai¨ divi. Peec armijas discipliinas vinji grib mazliet briiviibu, taapeec brauc ilgos celjojumos. Domaaju, ka vinji visbiezhaak izveelas latiinjameriku, jo te gandriiz nav musulmanju un nevalda naidiiga attieksme pret izraeelu. Bet nu taa ir tikai mana versija, es to vinjiem neprasiiju. Kopumaa izraeelieshi ir diezgan jautri un normaali jaunieshi.
Es sheit iziireeju riteni un aizbraucu uz vienu alu salas viduu, kura bija liela un dzilja un pilna ar sikspaarnjiem. Gaaju viens (KK tameer peldeejaas kautkur salaas) un jaasaka bija diezgan bailiigi. Jaaiet ir ar bateriju, jo ir pilniiga tumsa. Izgaaju cauri kaadaam triis alaam, pa uudeni, kursh briizhiem sasniedz veedera liimeni. Ceturtajaa alaa arii iegaaju, gaaju gaaju, bet nevareeju sasniegt izeju, turklaat shajaa alaa atshkjiriibaa no citaam, sikspaarnji bija ljoti aktiivi un visu laiku lidinaajaas man gar galvu. Katru reizi kad kaads man lidoja virsuu, reflektiivi atgainjaajos, lai gan principaa zinu, ka vinji manii neietrieksies, jo izmanto infrasarkanos starus, lai apietu shkjeershljus. Arvienvaardsakot bija jautri, vismaz sikspaarnjiem.
Peec Bocas del Toro braucaam uz Panama city. Panama city ir Centraalamerikas New Yorka. Te ir sacelti taadi debesskraapji pie pasha klusaa okeaana, ka liekas esmu atbraucis uz kaadu ASV lielpilseetu. Protams atpaziistamiibu Panama city un Panama vispaar ir ieguvusi pateicoties Panamas kanaalam, kuru mees shodien arii apskatiijaam. Mums paveicaas, jo tieshi tad, kad bijaam tur uz speciaalas skatiitaajiem domaatas estakaades, ieradaas viens liels kugjis, viena biezaa jahta ar nosaukumu ¨Ubiquitos¨, un kautkaada mazaa jahtinja. Paarvietoshanaas par kanaalu ir diezgan sarezhgjiits process ar vairaakiem dambjiem un uudens nolaishanaam. Esmu to uznjeemis video, driiz ielikshu youtubaa. Kad biezaa jahta brauca caur kanaalu, viena no taas apkalpojoshaa personaala meiteneem izgjeerbaas plika visu skatiitaaju priekshaa un izpelniijaas ovaacijas - laikam taada tradiicija. Panamaa ir arii daudzi supermaarketi un cilveeki iepeerkas ziemassveetkiem. Ziemassveetki mums vispaar ir mazliet iegriezushi, jo ne4varam iisti tikt taalaak. Mums vajag Kolumbijas viizas, bet veestnieciiba ir ciet, arii lidsabiedriibas pagaidaam ir ciet. Jahtas ies tikai peec jaunaa gada. Veel skatiisimies, izskataam variantu doties uz Venecueela pie Chavesonkulja. Tad jau uzrakstiishu, bet pagaidaam visiem 2 lasiitaajiem Prieciigus ziemassveetkus!

3 komentāri:

anita teica...

Priecīgus Jums abiem Ziemassveetkus. Mees atziimeejam ziemassveetkus atkal kopaa visi radinieki pie mums Vesetas ielaa. juusu pieziimes lasa vismaz 10 cilveeki.

anita teica...

Vai tiesaam Juus brauksiet uz Kolumbiju?

Gulans teica...

OK, tad jau labi. Brauksim uz Kolumbiju, jaa. Laikam ar lideni, nevis ar jahtu pa Kariibu juuru, jo tas ir 2 reizes leetaak un 70 reizes aatraak. Par Kolumbiju varat neuztraukties, te nav droshi tikai dazhos regjionos, kur notiek narkotiku audzeeshana un paarvadaashana. Uz shiem regjioniem neplaanojam braukt, jo Kaarlis saka, ka vinjam maajaas pasham aug. Jauno gadu droshi vien pavadiisim Kartahenaa, Kolumbijaa. Bet ziemassveetkus gan sheit Panama City, jo bez viizas nekur netiekam.